Google Translate

  • YAKIN GEÇMİŞ

    Yıldırım Blog Uzmanı(YBU)
    Bildiğimiz kadar doğruyuz, bilmediğimiz kadar eksik. Blogger tarafından desteklenmektedir.
    22 Mart 2019 Cuma

    Yeni İmar Yönetmeliği Hazırlandı

    Yeni bir bina inşası söz konusu olduğunda imar planı ve imar yönetmeliği gündeme geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni imar yönetmeliği bölgeler baz alınarak ve güncel ihtiyaçlar göz önünde tutularak hazırlandı.

    İmar Yönetmeliği Nedir?

    Yapı ve inşa çalışmalarının daha düzenli bir şekilde yürütülmesi için yapılan yönetmeliğe imar yönetmeliği denir. İmar yönetmeliği ile belgeler düzenli bir hale gelir, yapı ve inşa çalışmaları nitelik kazanır.

    Yeni Yönetmelikte Stüdyo Daire Yasaklanıyor Mu?

    Yeni imar yönetmeliği ile birlikte stüdyo daire veya 1+0 daireler inşa edilemeyecek. Yeni yönetmeliğe göre; inşa edilecek binalarda yatak odası, banyo ve mutfağın iç içe olduğu stüdyo daireler yapılamayacak. Bir binadaki en küçük daire 28,5 metrekare ve 1+1 şeklinde olacak.

    Yeni İmar Yönetmeliğinde Neler Değişti?

    • Yeni imar yönetmeliği ile birlikte binalardaki bodrum katlar, çatı katlar ve asma katlar için düzenlemeler getirildi.
    • Binalarda yağış nedeniyle oluşabilecek taşkın riskine karşı kot ayarı yapılacak.
    • Çevre düzenlemesi zorunlu olacak.
    • Su taşkın riski bulunan alanlarda kret (dere) kotuna, 1.50 metre ilave edilecek. Tespit edilen kotun altına iskan yapılamayacak. Hiçbir şekilde bu seviyenin altında otopark giriş-çıkışı, kapı ve pencere gibi herhangi bir boşluk bırakılmayacak.
    • Kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazlı katı olan binalarda ise asansör tesisi zorunlu olacak.
    • Her müstakil konutta en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak, 1 banyo ve 1 tuvalet bulunması zorunlu olup, oturma ve yemek kısmı gibi birleşik kullanma imkanı sağlayan mahaller 1 oda olarak kabul edilecek.
    • Her konut için 0.50 metreküp su deposu ayrılacak ve yapı brüt inşaat alanı 500 metrekareden az olanlarda en az 2 metreküp, 500-1000 metrekare olanlarda ise en az 10 metreküp hacimli su deposu bulundurulması zorunlu olacak.
    • Binanın dışında kalan alanın her 15 metrekaresi için belediyece tespit edilecek cinste en az 5 yaşında bir ağaç dikilecek.
    • Çevre düzenlemesi yapılmamış ve gerekli sayıda ağaç dikilmemiş binalara yapı kullanma izni verilmeyecek ve katların iç yüksekliği, asma katlar hariç 2.60 metreden, bölge kat nizamı planlı alanlarda 2.40 metreden az olmayacak.

    İmar Yönetmeliği Değişiklikleri Emlak Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne uyumlu hale getirdiği yeni imar yönetmeliği güncel ve yerel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hazırlandı. Son imar yönetmeliği ile birlikte bina inşa etme süreci de pek çok maddeye bağlandı. Yeni inşa edilecek bir yapının oda sayısından çevre düzenlemesine, asansör zorunluluğundan bodrum katına kadar her şey yönetmelik esasınca yapılacak. Böylece belli standartları karşılayamayan firmalar inşaat yapamayacak. Şehirlerin zaman içinde daha kaliteli, daha güvenli ve daha estetik yapılar ile dolması bekleniyor.

    Kaynak: www.hurriyet.com.tr
    • Blogger Yorumları
    • Facebook Yorumları

    0 yorum:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

    Item Reviewed: Yeni İmar Yönetmeliği Hazırlandı Rating: 5 Reviewed By: econometri00
    Scroll to Top